lördag 29 januari 2011

Mitt emellan vinter och sommar

Så kändes det vid havet idag. Isen och snön ligger där fortfarande men sakta sakta börjar sommaren titta fram.


Isen ser lite ut som dimma som sveper över marken.


Och där ligger de, alla snäckorna...


...och gräset, det härligt gröna gräset skymtar fram.


En dag vid havet, mitt emellan vinter och sommar.
Är det vår? Kanske inte riktigt ännu, men visst känns det hoppfullt? :)


onsdag 26 januari 2011

Ett ögonblick av ljus

De sista eftermiddagsstrålarna av januarisolen som lyckades leta sig in och en mobilkamera.
Kunde inte låta bli, det skedde på ett ögonblick. En bild här en bild där, på väggen med ljusspelet. Skynda, ingen tid att förlora... och strax därpå var ljuset borta. De sista strålarna försvann bakom trädtopparna.


Väggen är vår samlingplats för diverse minnen. Här hänger den handmålade månen från Mexico, väggkrukan från Portugal, bonaden och bilarna från Colombia, fotografiet från Österlen.


Bilarna från Colombia är inte riktigt sant, egentligen var det bilen. Den lilla bilen, som är en exakt miniatyrkopia av den stora, kommer från ett loppis i Göteborg, där stod den alldeles ensam och väntade. På mig! :)
Fotografiet i tavlan är tagen på det vackra Österlen och där är skrivet dessa kinesiska tänkvärda ord som jag tycker om: "När man har haft riktigt bråttom får man vänta på sin själ" 


Idag bryr jag mig inte om att bilderna blev oskarpa och lite på trekvart. Idag ville jag bara visa:

söndag 23 januari 2011

Färgglädje

Tack för alla fina kommentarer om Fanny.
Det kanske blev lite sorgligt, men det var egentligen inte meningen. Fanny gav oss en sån glädje när hon sprang omkring här och det är glädjen jag försöker komma ihåg och det var nog också den jag ville förmedla.


Glad blir jag också av färger (förvånad, någon? ;)

Kunde därför inte motstå att bara lägga upp en bild på en härlig tulpan i den här läckra färgen som förgyllt min helg.

Hoppas ni alla får en bra vecka! 

lördag 22 januari 2011

Fanny

Jag har skrivit om henne i en del inlägg och jag har visat bilder. Men jag har hittills inte ägnat henne ett eget inlägg. Det blir det idag. Detta handlar om Fanny. Världens snällaste Fanny.


Fanny, Fannsan eller Fanns (hos oss får djuren gärna ett eller två smeknamn), bokstavligen virvlade in i våra liv en höstdag 1996. Hon var då ett år och kunde inte stanna kvar hos sin uppfödare som hade tänkt att behålla henne. Hon trivdes nämligen inte med att bo i hundgård. Fanny ville vara med där allting hände, helst låg hon "mitt i vägen" jämt.
Vår familj å andra sidan ville gärna ha hund (jag var nog mest det där "ville gärna"), så en ettårig golden var perfekt.
När Fanny kom in i våra liv hade vi just förlorat vår vackra perserkatt. En helt underbar cremefärgad  katt som vi levt med de senaste tio åren. Han ska nog också få ett eget inlägg vad det lider, för han var också speciell...

Så Fanny virvlade in och var inte alls lika lugn som katten hade varit men vi fann varandra direkt. Dottern var sex år och bara ÄLSKADE Fanny precis lika mycket som hon hade ÄLSKAT vår katt.



När vi så småningom hittade torpet som till slut blev vårt permanenta hus har jag tidigare sagt att det var Fanny som bestämde det. Jag skojar inte, hon var väldigt bestämd med att det var där hon skulle bo. De två somrar vi sommarbodde i torpet var det nästan helt omöljigt att få med henne till stan igen.

-Det är ju här jag ska bo, jag ÄLSKAR den här gräsmattan. Här finns det pinnar. Neej! Jag rör mig inte ur fläcken. Åk ni jag stannar här!
Ja, sådär höll hon på. TVÅ år i rad, så då klart var vi ju tvungna att kapitulera. Fanny vann ;))


-Detta måste vara himmelriket, det är ju "pinnar" överallt... ska jag ta den eller den eller...



 Fanny älskade snö...
... och hon missade aldrig en kaksmula...




Många många härliga dagar blev det för henne härute. För det mesta låg hon på "sin" gräsmatta, men ibland var hon borta en stund. Då hade hon känt lukten av en god korv hos någon granne så då gick hon dit. Passerade hon någon liten gyttjepöl på vägen, ja då var lyckan gjord, då tog hon ett skutt i den också och kom hem glad och lycklig.
Katten Murre som kom in i hennes liv efter ett par år tyckte hon väl si och så om. Hon accepterade honom men tyckte han var lite väl jobbig ibland när han som liten klängde på henne för mycket. Då tittade hon på oss med sina stora mörka ögon och "sa": -Snälla, ta bort den där...



 För det mesta var de bästa kompisar...
...och att ligga "mitt i vägen" var de experter på, båda två!


Islandshästen Kolbrún fick hon också träffa. Men den där stora bruna saken var nog lite läskig. Men hon löste det på sitt sätt: -Om "det där stora bruna läskiga" tittar på mig så tittar jag åt ett annat håll och då syns jag nog inte...


***


På hösten 2006 började Fanny bli sjuk. Under vintern blev det lite bättre, men under våren blev det värre igen och i slutet av maj 2007 tog cancern ett alltför stort grepp om vår älskade hund.
Jag är så glad att vi beslöt att veterinären skulle komma hem till oss, så att Fanny fick somna in lugnt och stilla på den plats hon älskade allra allra mest: Gräsmattan. Jag tror att hon tog med sig den. Och alla pinnarna. Och korvarna. Och gyttjepölarna :)


Fanny,  för alltid i våra hjärtan

måndag 17 januari 2011

Ett sprakande, lysande inferno eller när kameran fick eget liv i Barcelona

Jag drömmer mig tillbaka till det varma Barcelona, till det gamla vackra hotellet nära Placa de Catalunya... men vad var det som hände där sista dagen på hotellet egentligen?




 Ett fantastiskt trapphus, lugnt och stilla...

...och inne i det stora sällskapsrummet lika tyst och lugnt




Tittar upp i taket - Fantastiskt, vilket mönster och vilken takkrona!!!


Men vad händer nu?


Ett sprakande inferno startar


Jag hukar mig för blixtarna som far förbi... sviiiiiiiisch...


.... svuuuuusch!






Och så lika plötsligt... allt lugnt och stilla igen


Barcelona - en stad full av överraskningar! ;)

lördag 15 januari 2011

Renoveringsresan, del 6: Husets ögon

10 stycken fönster satt på huset. Åtta i bottenplan och två på vardera gaveln på loftet. När vi var klara med vår ritning såg vi att det behövdes två nya fönster till bottenplan. Vilket senare istället skulle visa sig bli fyra nya fönster på huset.





Här sitter de gamla fönstren och ser lite ledsna ut...
-Vi vill ha hjälp!, ropade de ;)



Lite att fixa med för svågern...


Fönstren är av enkelglas med lösa innerbågar och mäter 1x1m (bottenplan) och 0,95x0,95m (loft). Glaset i bågarna är valmat glas. Alla dessa fönster renoverades, ytterbågarna var rätt ok men några karmar var rötskadade, de behövde kittas om, innerbågarna var dåligt tillpassade och det fattades också en del material i dem.

På loftet satt ett fönster med handblåst glas, men det visade sig när vi skulle plocka ur det att karmen saknades, men vi behöll ändå de fina bågarna och glaset och använde de till bland annat ett skåp istället. Det andra fönstret på loftet var av nyare modell med lösa spröjsar så det skänkte vi och idag sitter det i ett annat hus. Detta gjorde att vi även på loftet behövde två nya fönster.

De fyra nya fönstren tillverkade en snickare efter att vi hade ritat av alla mått och profiler så det stämde. De fick också enkelglas med innerbågar, men innerbågarna gjorde vi öppningsbara; gångjärn med lös vinkelsprint, fällbomsbeslag och bladreglar.

Sedan var det "bara" att börja måla...


 Sådana här "hål" var det överallt i väntan på att "målarn" skulle bli klar...



... -Ja, ja, jag skyndar mig så fort jag kan!!! Snart klar!


När svågern var klar med all snickeri, målade jag fönstren i linoljefärg. 90% ockragul på utsidan och min egna "frostgröna" på insidan ytterbågar och innerbågar. Allt målades tre gånger. Men jag lärde mig en sak: Man ska ta bort ALL färg och inte bara matta ned som jag gjorde på de första fönstren. Nu i efterhand ser jag att färgen inte fått riktigt bra fäste på de ytterbågar som mest är utsatta för sol, regn och blåst. Men som tur är kan man ju bara slipa ner och måla nytt just där. Det får jag göra med ett fönster eller två till sommaren. Nu har vi ju bott här sedan sommaren 2003, så man får väl säga att de ändå har hållit bra. Den enda åtgärden hittills har varit att jag på södergaveln lagt på lite extra linolja på ytterbågarna.


Så här kan det inte se ut! Det är viktigt att man flyttar ut fönstret så att det ligger i liv med väggen när man tilläggsisolerar. Annars ser fönstren ut som de är insjukna i väggen. 



Här har ett fönster och salning i köket äntligen kommit på plats. 



 Pilarna visar två av de nytillverkade fönstren. På bilden ser man också ett av två fönster som vi väntade med att plocka ur och renovera till sommaren därpå.



Innanfönster på plats



Många fönster blev det och mycket text också, så jag skriver om dörrarna nästa gång istället :)

torsdag 13 januari 2011

En härlig form och ett gott kaffe

Strax före jul köpte vi en kaffemaskin. Ni vet en sådan där som gör espresso och latte med kaffe i små kapslar. Det tog ett tag innan vi bestämde oss.

Frågan var ju om vi skulle ha en "riktig" espressomaskin eller en sådan här "kapselvariant". Det blev en sådan här kapselmaskin till slut- och vi är jättenöjda :)
Kaffet är gott och designen tycker vi så mycket om, den passar bra hos oss. När snygg design och bra funktion vävs ihop, det är riktigt god form för mig.

Om ni tittar noga så finns jag med på en av bilderna...ser ni mig???



-Men... kanske någon undrar....blir det inte väldigt många kapslar med gammalt kaffe i som slängs???

Det blir inte så många i veckan, för vi dricker inte så mycket kaffe hemma. Fast jag sorterar ändå - pillar ut kaffet och slänger kapslarna i återvinningen. Det är ju hur lätt som helst och dessutom gillar jag sånt pilljobb (gillar inte dammsugning men sånt här är OK ...  ;)

***

Nu är jag tillbaka igen efter alla helger och snart blir det också lite mer om vår renoveringsresa (...ifall nu någon fortfarande är intresserad att höra om den, det var ju ett tag sedan sist ;)

onsdag 5 januari 2011

Insnöad? Gått i ide?

Insnöad, jo det kan man väl säga men jag har inte gått i ide.



Trodde nog jag skulle skriva nya inlägg med en rivstart men istället passar jag på att vara mycket med mina skollediga barn några dagar så det blir en liten bloggpaus, både från nya inlägg och besök hos er andra.

Snart tillbaka :)

lördag 1 januari 2011

Det nya året kom med stormsteg

Med stormiga steg, bokstavligen, anlände 2011. Vi firade nyår med goda vänner i Göteborg och där flög raketerna på tvären vid tolvslaget.

Där stod vi ute i snålblåsten tillsammans med många andra som letat sig ut för att fira in det nya året med vinande raketer och skål i champagneglas.

Det är alltid lika roligt tycker jag att fundera över vad det nya året innebär; "ska vi äntligen bli klara med sonens två små rum och  kommer jag att måla en eller kanske tre dörrar i år, blir det att jag använder mitt träningskort oftare (läs överhuvudtaget) och flyttar det möjligtvis in ett nytt husdjur till familjen... blir det ett grönsaksland den här våren och kommer båten i sjön denna sommar tro????
Ja massa frågor och vips så har vi svaret för så fort går ju ett år. Det var ju alldeles nyss jag satt här och skrev om 2010 som precis hade tågat in.


Tänk, snart är det sommar och fullt med båtar här, kanske vår båt också om vi har tur ;)





Att blogga kommer jag att göra även under detta nya år och jag hoppas ni fortsätter att komma hit, läsa och kommentera om ni har lust.

Nu ska jag fortsätta ta det lugnt denna första dag 2011 och imorgon... ja imorgon blir det kanske ett träningspass, eller jag kanske ska måla något...eller....äsch, jag får se imorgon vad jag har lust med - är ju ledig en dag till!

Om du vill läsa mer

Related Posts with Thumbnails