onsdag 17 november 2010

Renoveringsresan, del 5: Nu ska huset kläs och takpannor hämtas

Nu hade vi tagit bort all gammal dålig fasadpanel, kollat att timmerstommen mådde bra och bytt syll.
Jaha och nu då???


Gammal panel
och gammal isolering


Jo, vi passade på att dreva om alla stockar med lin på insidan och tjärat lin på utsidan. Tidigare var det drevat med en blandning av mossa, trasor, lin och fisknät. En salig blandning må jag säga, men det var så man gjorde förr. Fräschare blev det iallafall. Har inga bilder från detta tyvärr.


Vi tilläggsisolerade också hela huset och här valde vi ekofiber, ett cellulosabaserat material gjort av tidningspapper. Vi använde både lösull samt skivor. Har inga bilder på isoleringen heller...:(

Vi valde att beställa ny fasadpanel. Valet föll på ramsågat virke som vi hittade hos en leverantör i Kållanda. Dimensioner 200x25mm samt lockläkt 60x25mmm, sågade med fasade kanter.
Därefter målades hela härligheten men Ljus Faluröd slamfärg med 6% linolja. Men det var ju bra mycket senare såklart. Först skulle ju panelen ligga och torka läääänge. Allt tog ju tid...

Så under den tiden åkte vi sju veckor till Indien och latade oss...

Såklart inte! ;)
Nej, vi fixade till exempel ett nytt tak. Först ner med det gamla...

En liten men mycket stark man fanns alltid vid vår sida :)
Jodå, dottern hjälpte också till mycket, men hon var säkert i stallet när de här bilderna togs, hon "bodde" där ett par år... ;)


...och sedan hämtade vi ett annat, som jag skrivit om förut, så det kan ni läsa om Här


Snart började det hända lite på insidan också. Äntligen!!!

 Den store mannen kollade in det som skulle bli sovloftet och...

...den lille mannen inspekterade den framtida toan!


Senare samma år kom fasadpanelen, vi målade och satte upp, men hann inte bli riktigt klara till jul. Det blev en polkagris-randig jul...


Här sitter en dörr på plats. Nästa gång berättar jag om dörrar och fönster :)

6 kommentarer:

 1. Kul att läsa om ert panelbyte! Det är något som vi planerar att ge oss på nästa år...

  SvaraRadera
 2. Så härligt at få följa med på renoveringsresan! Gamla hus är det bästa som finns - de lever sitt eget liv... Just därför så charmiga!
  Nästa år ska jag vara ute lite mer i god tid med reklam för både julmarknaden och annat som är värt att besöka här på vår lilla ort ;))
  Kram Allis

  SvaraRadera
 3. Roligt att läsa om hur ni gör. Skulle behöva skriva lite mera hus i min blogg.Tack för inspirationen. Ha en fin dag /Gela

  SvaraRadera
 4. WOW. Jag tror att detta kommer bli så fint. Vacker dörr!!!

  SvaraRadera
 5. Kul inlägg, känner igen en del av era vedermödor, här vi också isolerat med papper både i gamla och nya huset. ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Jätteroligt att se och läsa om er resa!

  Jag är ju inne i allt det där planerandet, valen och spänningen om allt kommer att stämma från ritning till verklighet:) Du skriver om en kunnig snickare som hjälpte er, går det att få tag i honom tror du? Jag är just uppe i att hitta hantverkare att koppla till mitt hus så att jag kan genomföra byggsamrådet så snart som möjligt. Det bästa är ju naturligtvis att hitta hantverkare som andra uppskattat i trakten.

  Om du vill går det att nå mig på: skolt@live.se

  Bästa hälsningar/
  Therése

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Om du vill läsa mer

Related Posts with Thumbnails