söndag 25 april 2010

En gammal trotjänare i ny skrud

En riktig gammal trotjänare hemma hos oss är kökssoffan. Den har hängt med mig sen urminnes tider och vi har tillsammans bott på 1, 2, 3.......... ja faktiskt hela 7 olika platser om jag minns rätt.

Vi träffades i början av 80-talet, kökssoffan och jag. Då var den klädd i en stenhård mullvadsliknande lackfärg som inte var så rolig att ta bort minns jag.

Detta var en tid innan Speedheater fanns och jag hade inte ens någon varmluftspistol. Vad göra? Jo, det var bara att blanda lut och tapetklister till en hemsk sörja och smeta på. Detta var ju förstås inte bra, vare sig för möbeln, naturen eller mig. Som tur är har jag inte utsatt mig eller någon möbel för en sådan behandling någon mer gång.

Men, färgen försvann iallafall och kökssoffan blev trären. Den fortsatte vara trären år efter år efter år...men så, förra året fick den en ny skrud. Ingen hemsk hård alkydfärg, nej en mjuk silkig och len äggoljetempera blev det.

Den har alltid haft en hedersplats i våra hem. Det är sonens favoritplats när han mitt under middagen kan säga: -Aaahh, jag måste bara vila mig lite, eller där någon av oss andra kan sitta och fundera en stund över en kopp och Murre-Kurre gärna tar sig en tupplur.
Soffan kan dras ut och man skulle kunna sova i den, om den inte var fylld av alla mina vackra papper som jag samlat under åren, de jag använder till jul- och födelsedagskort. Mycket papper har det blivit... Men det är väl bra att ha en plats för dem så de inte ligger framme och dräller? :)

Soffan blev målad i äggoljetempera nr 9-601 från Ovolin. Funderar på att måla någon dekoration på den. Känner mig inte riktigt "färdig" med den ännu, så vi får väl se om det händer något med den i sommar.
För övrigt önskar jag mig en ny kamera, för min gamla håller på att totalhaverera. Jag ber om ursäkt för mina rödstickiga bilder och hoppas snart ha en sprillans ny kamera i min hand.
Kanske ska jag ge mig själv en i födelsedagspresent...
Jaaaa, det vore väl en ypperligt bra idé? :)))

6 kommentarer:

 1. Vilken härlig kökssoffa du har, tur du inte gjort av med den under årens lopp. Nu är det ju så "inne" med en soffa i köket igen. Är själv på jakt efter en snygg gammal soffa, så får leta på sommarloppisarna och på Blocket. Håller med din son att det måste vara skönt att vila i den :-)
  Ha en fortsatt fin söndag.
  Hälsar Anneli

  SvaraRadera
 2. Jag målade ett bord och en skohylla med äggoljetempera. Också från Ovolin. Jag tyckte det var svårt. Den torkade så himla fort och tog evigheter på sig att härda. Har inte bestämt mig om jag ska försöka igen. När det väl härdat så är det däremot oerhört slitstarkt.

  SvaraRadera
 3. Glömde skriva att jag tycker knappt att du skall måla något mera på soffan. De där utsågade mönstret på ryggen och lite annorlunda rygg gör att det är mönster nog tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Jo det kan vara lite trixigt att måla med temperan, men när man gjort det ett par gånger kommer man på hur man ska göra. Det är en så härlig färg att måla med tycker jag. Har inte haft problem med att den har tagit lång tid på sig att härda.
  Hoppas du vill ge den en chans till :)

  SvaraRadera
 5. Vacker soffa du har den är ju jättefin som den är!! tack för titten hos mig ! Nu kunde jag hitta din fina blogg...beundra dig som målar med temperan resultatet blir alltid vackert..jag är alldeles för lat för de..
  Ha en solig dag
  wivi

  SvaraRadera
 6. Så fin soffan är, visst är det lustigt med de få saker som man släpar runt på år efter år?
  Det är väl tur att det på många fronter kommit så mycket bättre och miljövänligare medel, tänk vilka olika hemskheter man har använt förut...
  Må gott!
  Kram Allis

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Om du vill läsa mer

Related Posts with Thumbnails