onsdag 7 juli 2010

Renoveringsresan, del 2: Vatten, grävning och lite renovering

Äntligen hade vi hittat vårt ställe, det var väl "bara" att fixa till det lite först...
Vattnet som stod under huset ja, hur var det nu med det?

På södergaveln, dvs på den gaveln som hörde till 30-talsdelen, växte det en hel skog av syrener. De fick tas bort så vi kunde börja gräva.
Det visade sig att vattnet kom från berget bakom huset, det rann ner precis just där vårt hus låg och när man byggt 30-talsdelen hade man inte sett till att vattnet kunde ta sig därifrån. Den äldsta delen av huset låg mycket bättre och hade klarat sig från vattensamlingar.
Så det var bara att börja gräva och försöka få det torrt. Det tog ett tag. Vi började första hösten och fick till det rätt bra, men fortsatte framåt våren igen. Maken grävde å öste, grävde och öste, grävde å...öste lite igen.

En liten vattensamling

Trött...bara lite trött...

- Men jag hjälper dig pappa!


Samtidigt med grävning fixade vi till lite i huset. Här hugger svågern tag i masoniten som satt på dörren in till köket. Den dörren har vi till vårt badrum idag (återanvändning - I like!)

Det här sovrummet började jag med. Plastmattan togs bort, jag slipade och kalkade trägolvet, målade taket med limfärg och målade väggarna med äggoljetempera.
Har jag bilder på det?? Nähä, det har jag inte eller så har jag inte hittat de ännu. Dessa bilder togs ju vid en tid när man fortfarande framkallade bilderna på papper och lade på hög någonstans...

Jag slipade o kalkade även dotterns rum på vinden och målade om väggar och tak, samt ett litet sovrum till. Bilder?  Sorry...

Detta var sommaren 2001. Vi kunde knappt slita oss från huset och jobbade inte hela tiden, utan vi njöt också såklart av vårt härliga ställe. Bodde kvar ända till början på oktober och vi ville verkligen flytta ut permanent... Så nu började en vinter full av planering och bygglovsansökan!

På hösten året därpå såg det därför ut så här i vår vilda trädgård. Ett gigantiskt plockepinn!


Följ med på renoveringsresan, snart kommer del 3

Ha en fin sommarvecka  :)

10 kommentarer:

 1. Det är jätteroligt att få följa er renovering från början så här. Det är alltid så kul att få en bakgrund och historia och se hur det sett ut innan. //Sophie

  SvaraRadera
 2. Det är jätteroligt att få se er renoveringsresa så här. Det är spännande att få historian bakom och att få se hur det var innan. //Sophie

  SvaraRadera
 3. Jag har många gånger själv tänkt att göra vår "renoveringsresa" på bloggen, men så är det ju detta med fotona... De första (värsta) årens grovjobb finns ju inte digitalt men en regnig vinterdag så ska jag sätta mig och scanna in de viktigaste. Om inte annat så kan det vara en bra påminnelse för oss själva - att se hur mycket vi faktiskt har gjort på dessa 9 åren.
  Tack för din söta kommentar, det funkar med jobbet och jag har en del ledigt ändå in i mellan. Tre (nästan) hellediga veckor var nog för bra för att vara sant ;))
  Ha det gott!
  Kram Allis

  SvaraRadera
 4. Hur fick ni det torrt? Bara dränering eller fick ni leda runt vattnet på något annat sätt också?

  SvaraRadera
 5. Vi grävde och försökte göra fall så att vattnet kunde ledas bort från huset. Det var besvärligt men det blev bättre. Tyvärr hade ju denna del redan tagit en del skada av vattnet som stått kvar där tidigare.

  SvaraRadera
 6. Hej! Kul att du tittade in på Torpet Berget. Som du säkert såg är det vår första sommar med torp. Och vi har en hel del att göra. Och många frågor som hänger i luften. Ert torp ser fantastiskt ut! Och ni verkar gilla samma färger och färgsättningar som vi.
  Vi har bestämt oss för att ta ett projekt i taget, vilket betyder att halva huset är orört. Just nu är det ett utedass under produktion.
  Vi gillar dina ytterdörrar. Vår pardörr kommer också att få samma ockragula färg.
  Hälsningar
  Micke o Stina

  SvaraRadera
 7. Oj vad ni har jobbat! Känner igen mycket och blir alldeles matt när jag tänker på de där åren. Men fint blir det, eller hur?
  Ser fram emot fortsättningen!

  SvaraRadera
 8. Hejsan!
  Så härligt att följa ert tappra renoverande och så go lite plutt som hjälper till..... Blev en skön lässtund efter denna varma härliga sommar då jag skrapar, skrapar och skrapar och målar lite på mitt gamla hus. Kram Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Vatten kan verkligen ställa till det. Både om det kommer uppifrån eller nerifrån.

  Här har bytts syllstosckar på ett uthus av timmer och så ska den flyttas något för att bli mer "luftomspunnen". Men hus är kul, då man läser byggnadsvårdsbloggar verkar hus med problem intressantare än andra. För mej är det extra trevligt med det hus som morfar timrade och som bebotts och förändrats under ett sekel.

  SvaraRadera
 10. Här är det också bloggsemester, men inte pga av ledighet utan för mkt jobb... Ska bli skönt när det finns tid att sitta och läsa om vad alla har hittat på i sommar.
  Ha det så gott!
  Kram Allis

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Om du vill läsa mer

Related Posts with Thumbnails