torsdag 29 april 2010

En kryddträdgård i år

Det hade jag tänkt mig. Att anlägga en kryddträdgård i år. Inte så stor men tidigare har kryddorna bott i en pallkrage. Nu är det dags att de får lite mer plats.

Ska den ligga här?

Ja, jag tänkte det. Nu ser det inte mycket ut för världen. Fullt med rötter efter hallonbuskar är det också så det blir till att gräva lite först.

Sedan tänkte jag mig kryddor i en halvcirkelform med den här gamla grytan någonstans mitt i, eller på sidan, med myntor i. Där kan de få härja vilt som ju gärna myntor vill :)


Först får jag förstås gräva ur all gammalt i grytan och få den flyttad till sin nya plats. Hmm hoppas ryggen håller för allt grävande och flyttande...

Jag tycker mycket om kryddor och har tänkt på att ge dem en större plats ett bra tag nu. Så det ska bli riktigt roligt att detta är ett av projekten i sommar.

Är mycket tacksam för tips på roliga, intressanta och nyttiga kryddor som jag kan fylla på med. Funderar på att kanta runt alltihop med någon krydda. Ska jag välja lavendel eller något annat som inte blir så hög?

söndag 25 april 2010

En gammal trotjänare i ny skrud

En riktig gammal trotjänare hemma hos oss är kökssoffan. Den har hängt med mig sen urminnes tider och vi har tillsammans bott på 1, 2, 3.......... ja faktiskt hela 7 olika platser om jag minns rätt.

Vi träffades i början av 80-talet, kökssoffan och jag. Då var den klädd i en stenhård mullvadsliknande lackfärg som inte var så rolig att ta bort minns jag.

Detta var en tid innan Speedheater fanns och jag hade inte ens någon varmluftspistol. Vad göra? Jo, det var bara att blanda lut och tapetklister till en hemsk sörja och smeta på. Detta var ju förstås inte bra, vare sig för möbeln, naturen eller mig. Som tur är har jag inte utsatt mig eller någon möbel för en sådan behandling någon mer gång.

Men, färgen försvann iallafall och kökssoffan blev trären. Den fortsatte vara trären år efter år efter år...men så, förra året fick den en ny skrud. Ingen hemsk hård alkydfärg, nej en mjuk silkig och len äggoljetempera blev det.

Den har alltid haft en hedersplats i våra hem. Det är sonens favoritplats när han mitt under middagen kan säga: -Aaahh, jag måste bara vila mig lite, eller där någon av oss andra kan sitta och fundera en stund över en kopp och Murre-Kurre gärna tar sig en tupplur.
Soffan kan dras ut och man skulle kunna sova i den, om den inte var fylld av alla mina vackra papper som jag samlat under åren, de jag använder till jul- och födelsedagskort. Mycket papper har det blivit... Men det är väl bra att ha en plats för dem så de inte ligger framme och dräller? :)

Soffan blev målad i äggoljetempera nr 9-601 från Ovolin. Funderar på att måla någon dekoration på den. Känner mig inte riktigt "färdig" med den ännu, så vi får väl se om det händer något med den i sommar.
För övrigt önskar jag mig en ny kamera, för min gamla håller på att totalhaverera. Jag ber om ursäkt för mina rödstickiga bilder och hoppas snart ha en sprillans ny kamera i min hand.
Kanske ska jag ge mig själv en i födelsedagspresent...
Jaaaa, det vore väl en ypperligt bra idé? :)))

lördag 17 april 2010

Tio kvadrat är bara tio kvadrat

För några år sedan bestämde vi att en friggebod skulle sättas upp på tomten.
-Jag vill ha en målarbod, tänkte frun.
-Jag vill ha en snickarbod tänkte maken.


Ni som har följt mig vet ju hur det blev... :)


Vi pratade lite fram och tillbaka hur vi skulle göra den och vem som skulle göra den och vad vi skulle ha den till.
Vi kom fram till att vi nog kunde få plats bägge två med lite vilja.
Ha ha, jag förstår inte hur vi tänkte...

Jag letade på blocket och hittade först en färdig bod som vi gillade, som man kunde köpa och flytta hit. Tyvärr var den redan såld, men killen jag pratade med kunde tänka sig att bygga en ny hos sig på plats och frakta hit i sektioner. Vi skulle bara säga hur vi ville den skulle se ut.
OK, det lät ju bra - så fick det bli.

Efter en del kontakt per mail med bilder på ritningar och byggen kom han då hem till oss med alla delar.
Oj, jösses vad de vägde! Vi fick dra ihop hela grannskapet för att hjälpa till. Maken hade också precis dragit på sig en rejäl influensa och stod därute i kylan med hög feber. En stark dotter fick rycka in och med gemensamma krafter fick vi alla delar på plats.

Golv och en långsida på plats.Nästa långsida, puh!

- Sådärja, nu börjar det likna en målarbod, ursäkta - en målar-/snickarbod menar jag...

Den ockragula dörren på plats.Lite rödfärg blev det förstås på lillhuset. Samma som till det stora huset. Ljus falurödfärg med linolja, den tycker jag mest om.Klart!

Ja, vad tror ni hände med fördelningen målar-/snickarbod?
Jo vi insåg ju direkt att det aldrig skulle gå att även ha en snickarbod där, när jag ställt in alla mina färgburkar, penslar och pigment med mera med mera...
-Var kommer allt ifrån??? undrade maken.
Ja, det kan man ju fråga sig, för mycket saker vad det.

Härinne är det fullt nu.


Fortfarande är det fullt av prylar. Så mycket att jag nu vuxit ur min lilla målarbod och är i stort behov av något större och mer praktiskt för projekten jag gör för Färgtrappan byggnadsvård.
Så nu har jag börjat leta efter något där jag kan ta in större och fler målarprojekt, ha kurser, sälja lite färg, dricka en kopp kaffe, kanske ha en utställning... Ja oj, vad mycket jag skulle vilja göra på det nya stället. :)
Det lär kanske dröja ett tag innan jag hittar den rätta platsen, men en dag dyker det säkert upp något bra.


Men vad ska hända med målarboden då?
Jo, den ska ju bli snickarbod så fort jag flyttat ut, vettja! ;)

onsdag 14 april 2010

Vackra stenhus och höga berg

Hemkommen igen efter en underbar vecka i de franska alperna delar jag idag med mig lite bilder från vår resa.

Efter en låååång bilresa genom Danmark, ett väldigt vårlikt Sydtyskland, Schweiz och slutligen Frankrike kom vi då fram till Val d'Isère och där stod hon, dottern som vi längtat sååå mycket efter. :)

Härliga dagar följde med mycket sol, skidåkning, god mat&dryck tillsammans med goa vänner. Kan man ha det bättre?


Valdi är en jättemysig liten ort som ligger rätt högt, 1 850 möh. Underbar skidåkning som passar både den erfarne och den mindre erfarne (dvs jag) skidåkaren. Långa, breda pister, det gillar jag. :)

Själva byn har mycket fina små stenhus med skiffertak. Jättefint .

-Jaha...vilken solstol ska vi välja idag då??


"Installation" på berget.

Visst ser min rosa hjälm snygg ut? Rosa är ju inte min färg direkt, men den gick ju ihop sig med skidorna i allafall som jag också hyrde. Dessutom syntes jag ju väldigt bra så alla visste var snurriga mamman befann sig i pisterna. :)Cool killeHär tar vi det lugnt och slappar medan........papporna fixade till en underbar picknick med franska godsaker!Afterski blev det också... från helt crazy....

...till andra mer "normala" ställen med skön musik.


Ja, en toppenvecka som sagt. Det var bara två små små nackdelar: Den ena var prisnivån som var lite väl hög på sina ställen och den andra var att jag inte hann göra ett besök i Brocanten i den lilla franska byn vi dundrade förbi på hemvägen.... Attans! ;)

Nu är det vardag igen. Här ska renoveras, sättas fröer, fixas i trädgården med mera, med mera... Härligt, nu är våren här!

Om du vill läsa mer

Related Posts with Thumbnails