lördag 26 februari 2011

-Ska vi ha den som torkställ nu?

När man som vi bott i huset närmare 10 år börjar maskiner gå sönder. Om man har riktig otur, alla på en och samma gång. För ett tag sedan lät diskmaskinen inte helt frisk.

Det är en diskmaskin som signalerar tre små korta pip följt av ett långt pip, när den är klar. Plötsligt en kväll lät den bara piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii............... dvs ljudet slutade aldrig. Hmmm inte bra.
Vi stängde av den, den behövde nog bara vila lite. Drog ur kontakten och startade om den nästa dag. Inte bra ännu. Nähä vad kan det vara då?
Maken vill gärna i sådana här lägen, hitta orsaken och helst fixa det själv. Han är alltid mycket enveten och ger sig inte i första taget. Det är jag ju tacksam för såklart. Men det här behövde undersökas närmre och först stod ju en skidresa för honom och sonen. Så de åkte iväg...

De kom hem och undersökningen har fortsatt...
I veckan som varit upptäckte jag helt plötsligt något intressant. Vi hade börjat använda diskmaskinen som torkställ.
Jaha, ska vi ha den som torkställ nu? Tankarna for tillbaks till 70-talet och hur det var med vår diskmaskin i mitt barndomshem.
Undra om jag inte har en bild att visa någonstans.....Jo här är den!
Ser ni den lilla runda bänkdiskmaskinen som står där till höger? Vad jag minns, så fungerade den som diskmaskin kanske några år, men jag minns den framförallt som, just det, torkställ!


Här är mamma Astrid (lika glad som vanligt framför fotografen) i sitt kök där hon stod och fixade för det mesta. 
En fin bild som visar henne precis som hon finns i mitt hjärta.Ser ni också, strax under den röda bunken, en annan maskin? Det är en verklig klassiker. Som fungerar ännu. I mitt kök. Den härliga "assistenten".

Den är gammal och sliten men jag vill absolut inte byta ut den mot någon ny modernare variant. Det blir så goda bullar och gott bröd med den och så påminner den mig om min goa mamma.

Jag kanske ska baka något gott idag?

Se, nu hände det där som min käre make, så ofta påminner mig om. Vi pratar om något som är lite tråkigt (en trasig diskmaskin) och helt plötsligt far tankarna iväg och jag börjar tänka på något roligare (bakning).
Jo, så är det väl rätt ofta...

***

Det blev en kaka idag. I vår ugn...som jag tror har gått sönder...Kakan tog oändligt långt tid på sig att bli färdig. Får väl fråga maken om han har lust att titta på problemet, för nu verkar det som om diskmaskinsproblemet snart är ett minne blott. Han har kommit fram till var det är, så nu kanske vi snart inte behöver använda den mer som torkställ.
Lustigt, hade nästan vant mig vid tanken!

6 kommentarer:

 1. Så bra att ni fick rätt på diskmaskinen. Trots allt är dte ganska jobbigt att handdiska. Jag ser sannerligen fram emot att vårt kök ska bli klart så jag får installerat vår diskmaskin.

  JAg har också en assistent, den är väl ett par år ny så inte gammal men bra är den.

  SvaraRadera
 2. Hoppas att det löste sig med diskmaskinen. Här har vi samma "problem" allt är 10 år nu, tvättmaskinen lade av strax efter jul, nu har vi fått en ny och diskmaskinen låter mysko, men diskar än så länge.. kram Sophia

  SvaraRadera
 3. Fint Maja...man blir nostalgisk. Mmmm, torkstället stod där i flera år tror jag! Knasigt. Åsså var den sådär typiskt köks 60-tals gul.
  Assistenten stod alltid framme där på bänken, bra att den togs om hand.
  Jaaa, våran lilla mamma...
  Kram från syster Eva

  SvaraRadera
 4. Så underbart!
  Tänk vad vi är anpassningsbara ändå, vi människor ;))
  Härlig bild på din mamma, kunde nästan varit min... om inte annat så på gardinen ;))
  Och assistenten ja, en sån hade jag och funderar på att skaffa en ny, eller jag menar gammal igen.
  Den som jag ärvde lyckades nån av barnen (det blev aldrig klargjort vem av dem ;)) förstöra botten på då nån av dem satte på spisplattan som den stod på för jäsning så plastkanterna undertill smälte, och trots ihärdiga försok /från min sida)så vickade den så illa i snurrandet så den ohjälpligt fick skickas till tippen... och plattan, som den stod på, osade plast så illa trots alla former av "skrubb" att även den, en tid senare, fick gå samma väg...
  Du hör, här är en till som ofta vinglar i väg på gamla, goda minnens väg :D
  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  Kram Allis

  SvaraRadera
 5. Vilket trevligt inlägg. Så bra att se lösningar då ett problem dyker upp.

  SvaraRadera
 6. Alltid roligt att titta på gamla fotografier, vilken tjusig gammal diskmaskin, fast då var den ju ny :-)

  En likadan hushållsassistent hade vi hemma och jag blev så glad när jag hittade en likadan på loppis, skulle heller aldrig byta ut den mot någon nyare variant!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Om du vill läsa mer

Related Posts with Thumbnails