lördag 14 november 2009

Husrenoverare - ge inte upp!

Jag har haft lite tid att gå igenom gamla bilder från vår renovering - och ja, det är ju inte så konstigt att man blev lite trött ibland. Man kan undra hur vi orkade hela vägen, om ni tittar på bilderna kommer ni att förstå. Jag vill varna känsliga husrenoverare för bilderna idag ;).

Men också visa att man ska inte ge upp även om det ser riktigt risigt ut...


Vårt hus bestod ju när vi tog över av en gammal del (1700/1800-tal) och en del från 30-talet.

För att bo där permanent skulle vi behöva förlänga huset lite, för att få ett bättre fungerande kök, tvättstuga och riktigt badrum, samt ett litet loft. Det var inte många kvm vi hade att röra oss med, vår kommun är inte helt villiga till att ge bygglov om man säger så.

Vi ville inte ändra mer än nödvändigt, huset har hela tiden fått vara med och bestämma exteriör och interiör. Fönstren sitter t ex kvar på samma plats som tidigare och i den äldre delen har vi inte gjort några ändringar interiört.

Vi visste att 30-talsdelen var i sämre skick än den gamla och att panel och tak behövde bytas på huset, men annars så var det väl inte så mycket.. eller?

Så när vi hittat snickare som ville åta sig detta projekt skulle bara 30-talsdelen förlängas lite.

Trodde vi ja.

När fönstren togs ur visade det sig att den nyare delen var väldigt hårt angripen och i dåligt skick, så helt plötsligt befann vi oss i ett läge där vi var tvungna att ta ett beslut att riva den nyare delen eller hela huset. NEEJ! Hjälp! Vad gör vi nu då???? Var HELA huset skadat?

Vi tog bort resterande panel på huset, Anticimex kom och kollade hela huset och.....den gamla delen var i BRA SKICK. Hurra!

Så då tog vi helt enkelt bort 30-talsdelen och gjorde en helt ny tillbyggnad efter alla konstens regler.

Men ni kan tänka er att man undrade vad man gett sig in på när vi stod där mitt i vintern med ett pyttelitet grått timmerhus...Södergaveln (30-talsdelen) innan vi sätter igång på riktigt.


Här är 30-talsdelen riven och allt är bara ett inferno!!! Hur ska det gå???


Det kommer att bli bra, lugn..bara lugn...


Titta, det blev bättre...Södergaveln ett år senare, vår första vinter i huset! Vad mycket snö det var då. Bilden är från 29 dec 2003.

10 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Bra kämpat! Och vad tur att den gamla delen var bra. De kunde förr i tiden.. men ofta tror folk att allt gammalt bara är skit. Detta med bygglov är jättesjukt...att bygga till hus, som redan står där, och dessutom i samma stil som redan är, det är åt h-vete svårt när bygglov ska beviljas. Men att smälla upp 150 meter höga vindkraftverk mitt i nyllet på en gammal kulturbygd...det är såååååååå välsignat! Ja, jag blir ju förbannad! :) Snacka om att sila mygg och svälja kameler!
  Jag tror på sunt bondförnuft, och att låta historien och estetiken tala sitt tydliga språk.

  Ha en trevlig lördag!

  SvaraRadera
 2. Tack för titten hos mig:)Vilket vackert hus ni har...min man arbetar bla med renovering och byggnadsvård av gamla hus.Gulliga husdjur också:)Kram Eva

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Va kul att se före och efter bilder - vill se mera!!!

  Jag tror ni har med samma kommun att göra som vi har haft...sökte bygglov i många år men det har varit hopplöst. Nu fick vi till slut tag på ett hus så vi slipper ha med dem att göra.

  Ha det gott - kram Camilla

  SvaraRadera
 4. Hej, trevligt att du bloggar om ditt gamla älskade hus. Jag gillar att se foton under arbetets gång även om de inte är vackra. Det blir kanske flera?

  Tack för titt och kommentar på min enkla blogg om morfars hus - med många, många utvikningar om husets och dess tidgare och nuvarande invånares bakgrund...

  SvaraRadera
 5. God afton Färgtrappan!
  I kväll tackar jag dig för utmärkelsen "kreativ blogger" och lämnar den vidare i min tur. Välkommen över till minb blogg!

  /Olga

  SvaraRadera
 6. Ja, och visst blev det bra!
  Tänk att flera hundra år gammalt trä håller hur långe som helst... Underbart!

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 7. Hejsan, första gången jag är här. Attans fin blogg. Jag länkar så jag hittar tillbaka.

  Ha en fin kväll!
  Emma

  SvaraRadera
 8. Tack för din fina kommentar hos mig!

  Vilken spännande blogg, så kul att läsa om skapandet av ett hem. Beundrar alla som verkligen orkar ta tag i och renovera hus.

  Nu börjar julkorten bli klara. Lägger ut några alster när ljuset tillåter fotografering.

  Nu ska jag djupa i din blogg!

  Kram L

  SvaraRadera
 9. Hej! Ni borde få medalj för allt ni gjort! Huset ser fantastiskt ut och vilket arbete! Nu har vi börjat riva så smått i vårat kök men mycket återstår...alltid jobb med gamla hus! Kul att du tänkte pröva Astrids kaka, hoppas den faller dig i smaken ;) Såg bara att gräddningstiden måste vara för en vanlig rund kaka i form, knappast för en långpannekaka, då blir den nog mer än välgräddad...
  Ja vi är lyckligt lottade här uppe som får vita vintrar för det mesta...
  Kram Maria

  SvaraRadera
 10. Skönt att höra att ni har klarat den här utmaningen som jag har framför mig nu. Jätteroligt att se bilder på före och efter (och undertiden) ni renoverade.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Om du vill läsa mer

Related Posts with Thumbnails