onsdag 18 november 2009

Spår av svunna tider

Vem har slitit på trösklarna i huset och vilka kan ha satt in de högre dörrarna i den gamla delen av huset? Jag gillar historia och tycker det är spännande att fundera på vilka som har bott här tidigare.

En dag för några år sedan knackade det på dörren. Det var ett äldre par som kom och hälsade på. Det visade sig att att damen var släkt med tidigare ägare till huset. -Nära släkt?, frågade jag. Jodå, hennes pappa, farbröder, farmor och farfar hade bott här på 1920-talet.
Jag blev eld och lågor! Hade nog 1 000 frågor minst...
-Kom hem till oss, vi har gamla foton ni kan få låna, sa de till oss.

Sagt och gjort, ett tag senare åkte vi hem till paret, där jag satt och bläddrade i album och vi tittade också i en gammal bibel som tillhört släkten med flera gamla namn inskrivet från långt tillbaka i tiden.
Det var alltså så att på 1920-talet bodde här familjen Svensson. Skomakare Johannes, hans fru Julia och deras fyra pojkar.
När familjen Svensson bodde här, fanns inte den nyare delen på huset (den vi rev i samband med renovering). Tänk att hela familjen bodde i detta lilla lilla torp! Det fanns en ladugård och en snickarbod (som nu står på grannens tomt), här betade djur. Alla andra husen häromkring fanns naturligtvis inte och definitivt inte lika många träd!

Skomakare...hmm, jag undrar... när jag grävde i jorden första sommaren hittade jag något som liknade en bit av en träsko. Trodde inte det var något, så jag sparade inte delen. Så i år när jag höll på med att gräva i potatislandet stötte jag på något liknande. Tog tag i den lilla biten och lade den på ett "säkert" ställe. Väldigt "säkert" visade det sig för sedan kom det något annat emellan, minnet försvann och den lilla biten var puts väck! Ja ja, jag kanske hittar den så småningom...

Lite bilder, förr och nu.

Julia sittande vid huset med "gamla trädgården" till vänster.

Huset från ungefär samma vinkel, fast många år senare...

Delar av familjen Svensson på uppfarten till huset som då bestod av en gräsplätt.


Samma uppfart, men nu med en annan beläggning.


Sonen John i augusti 1929 i "gamla trädgården".


Samma plats, 80 år senare.

5 kommentarer:

 1. Grattis M-L! Vilken lycka att få ta del av ditt hus historia och att få botanisera bland dessa underbara gamla bilder! Jag bodde själv i en enkelstuga några mil norr om Göteborg på 90-talet och älskade alla små "hälsningar från svunnen tid" jag fick på olika sätt. Mannen i mitt torp hade också bla varit skomakare ...och stenhuggare och bonde. Jag blir glad över att se att se att ni tar så väl hand om ert hus!

  Alllt gott!
  /Olga

  SvaraRadera
 2. Carina Johansson19 november 2009 18:55

  Vad roligt att ni hittade gamla bilder på torpet och på dom som bodde där tidigare! Själv blir jag eld och lågor över minsta lilla spår som dyker upp i vårt eget hus, fastän det inte är så gammalt. I en garderob har en liten flicka skrivit "Här bor Sara" och ritat ett litet hus, och bakom ett element hittade jag en liten barnbok från 1970-talet som jag själv haft en gång och som sannolikt tillhört denna Sara. Nu när vi byggde en vägg i huset smög jag in en liten hälsning till eftervärlden, ett litet meddelande från mig och min pojkvän på dagens DN.

  Puh, vilket jobb ni lagt ner på torpet. Men det har verkligen blivit jättefint.

  Kram från
  Carina i Karlstad

  SvaraRadera
 3. Hej vännen! Vilken helt underbar historia du berättar! Det är precis sånt där som kan få mig att också "gå igång" =D Tänk vilken tur att de vågade knacka på så att ni fick ta del av allt!
  Ibland har jag tänkt börja skriva ner det vi vet om vårat hus, medan tex. svärfar lever och kan berätta så att historien lever vidare den dagen vi inte finns längre, en sorts "dagbok" för huset.
  Ha det gott!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Oh, va spännande att få lite historia kring sitt hus! Vi är också så nyfikna på hur vårt hu såg ut de är dock byggt senare än ert men ändå. Vi bor nära Mölndals museum, vi har tänkt at gå dit och fråga men de har inte blivit av...

  Julmarknaden var mysig! I helgen är de en här i krokara på Gunnebo slott, får se om vi tar en sväng dit också! =)

  Må så gott & ha en trevlig kväll!
  Kram, Lina

  SvaraRadera
 5. Så häftigt! Historia...jag bara älskar gamla hus! Underbart att ni tar vara på ett så vackert sådan!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Om du vill läsa mer

Related Posts with Thumbnails