torsdag 16 september 2010

Renoveringsresan, del 3: "Ja, då var det bara att sätta igång då"

Vi hade bestämt oss. Det gamla torpet skulle bli vårt permanenta hem. Vad behövde göras för att det skulle bli verklighet? Jo, en anpassning av torpet som passade våra moderna krav, men där husets egenskaper och dess förutsättningar skulle vara med och styra processen.

Vår idé var att förlänga tillbyggnaden och där få plats med ett mer fungerande kök, badrum, tvättstuga och ett litet sovloft. Vi tyckte det var en bra tanke att samla alla avlopp och vattenledningar i en och samma del, då kunde vi ha en "modernare" del och en del som var mer intakt.

På ett mysigt gammalt hak i Köpenhamn en lördagseftermiddag hösten 2001, satt vi och skissade på ett första utkast till ritning - vi var igång!

Det blev många varianter av ritningar innan vi kom fram till en compact-living-modell som skulle passa en familj på fyra personer och två fyrbenta vänner. Bygglov söktes och i maj 2002 fick vi klartecken. Tjohoo!!!

Hantverkare då? Hade vi hittat dem? Nä, men det skulle väl inte vara så svårt????
"- Va e de här för gammel mös, riv å bygg nytt". Gammel mös???? Vi valde inte den snickaren... men efter ett tag fick vi tips om två yngre killar som visade sig vara perfekt för det här jobbet. Det gällde ju att gilla att "jobba med ej helt raka vinklar" om man säger så ;)

Så. Då var det "bara" att börja. Vi fick hjälp att fälla en hel skog av träd för att överhuvudtaget komma fram till huset med maskiner, Därav det "plockepinn" jag skrev om i förra inlägget, det var elbolaget som kom och tog ner, men de lämnade allt bara i en stor hög... Vi slet med det ett bra tag men sedan var det äntligen dags för huset!

Vi började med att ta av "ytterkläderna".Även tillbyggnaden inomhus kläddes av. I det gamla köket tog vi vara på det mesta. Dock inte det gamla kaklet...


...eller den här lampan...Det vi kunde använda av den gamla spisen sparade vi på.

Vi fortsatte att ta tillvara på det mesta men det blev ju till slut så att vi var tvungna att riva 30-talsdelen pga av omfattande skador, som du kan läsa om här

Men fönstren som suttit i tillbyggnaden och var hårt angripna, kunde vi renovera och de sitter idag i vårt hus.

Nu var det snart vinter och vi hade ett spännande och kämpigt år framför oss. Visste vi verkligen vad vi hade gett oss in i???
Fortsättning följer..."Gammel mös" betyder helt enkelt, gammal skit, så nu vet ni det!

2 kommentarer:

 1. O shit vilket jobb.... spännande!

  :)
  Emma

  SvaraRadera
 2. Så roligt att få bakgrunden till dagens situation. Härligt med bilder som inte är så underbart sköna, man förstår slitet, valet och kvalet...

  Hantverkare med rätt inställning är verkligen guld värda.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Om du vill läsa mer

Related Posts with Thumbnails