onsdag 16 december 2009

Det är något visst med eld!

Nu börjar det bli kallare ute även här nere på västkusten. Då är det gott att kunna tända en brasa.

Och det gör vi gärna!Titta, visst är det något magiskt med eld. Jag tycker mig se en form bland lågorna där inne som liknar huvudet på en häst...


Detta är inte vår spis.

Nähä, vad är detta då och varför är den här bilden med???
Jo, det här är bilden på vår gamla öppna spis i den 30-talsdel av huset som vi rev. Den var utdömd och sedan när vi ändå skulle riva allt så åkte ju den här också med förstås. Men... en samlarmaja som jag är, så tog man ju vara på de tegel som gick, för återanvändning i en ny spis, för det ville vi ju ha en.
Frågan var bara: Vad skulle vi ha för spis?


Efter lite funderingar kom vi fram till att en kakelugnsvariant, en rörspis, skulle vara det bästa alternativet för oss, för att kunna tillvarata värmen på bästa sätt och som skulle passa in i husets miljö. Vi fick tag på ett par skickliga kakelugnsmakare. Tillsammans med dem gjorde vi en ritning och sedan murade de upp skorsten, murstock och spis efter alla konstens regler med tegel och lera. Fantastiskt hantverk!


Här börjar det se färdigt ut.


Murat och klart, bara putsning kvar!


Så här såg spisen ut när vi flyttade in. Vi fick vänta några månader med målning och eldning, man fick göra så gott man kunde så länge med lite ljus för att få en mysig känsla.
Jag tycker att spisen var väldigt snygg som den var i enbart puts, men vi målade den vit.Premiäreldning julen 2003! Så "kritvit" är inte spisen längre, nu har den fått ett lite annat utseende, vilket jag bara tycker är snyggt. Det ska se använt ut i ett gammalt hus!

Utloppet som är vid golvet har en speciell funktion. Vi har frånluftsvärmepump vilket inte är så enkelt att kombinera ihop med en rörspis. Värmepumpen skapar ett undertryck i huset och det gör att det kan vara svårt att få drag i spisen. Men vi löste detta genom att tillföra luft genom ett extra tilluftsrör från utsidan och in i huset med ett utlopp vid golvet. Det var en bra lösning som fungerar utmärkt. Spisen har en helt fantastisk förbränning, den värmer på vintern och resten utav året eldar vi gärna också... det är ju så mysigt!December 2009


Tomten på besök! Men... ingen brasa?Så ska det se ut! Tack tomten!

6 kommentarer:

 1. Kakelugn...så vackert...tradition,magiskt...stabiltoch tryggt :)

  SvaraRadera
 2. Hej! Vilken tur att du kikade in till mig så att du hinner vara med och tävla! ja det är så vackert med spisar och kakelugnar tycker jag...här har vi bara en plåtkamin från 70-talet, den ger ju värme men kunde ju vara både mer funktionell och snygg ;)
  Men eldar det gör vi varje dag =) Minus 22,3 i morse så det är tur att vedbon är fullproppad...
  Ha en fortsatt fin vecka!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Vilka underbara bilder och vilken fantastisk spis ni har! Visst är det något magiskt med eld...

  Tack för din hälsning - ligger snön kvar hos dej? Här kom lite igår men inte så att det blev vitt på marken :(

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Vilken trevlig blogg! Jag håller med om att det är något speciellt med eldstäder inomhus. Vi kunde igår elda för första gången på ett halvår i vår öppnaspis och det är en speciell känsla.
  Kram
  Vilma

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Om du vill läsa mer

Related Posts with Thumbnails