onsdag 3 februari 2010

Återbruk

Att återanvända saker är något som vi gillar i vår familj. Både när det gäller att ta vara på gamla delar från huset och hitta nya användningsområden för dem eller andra prylar som man använder på något annat sätt.

Torsdagens miljöinlägg i "bloggar för miljön" kommer här återigen på en onsdag och handlar om att ta tillvara på saker och ge dem nytt "liv".

När vi byggde om, var det ett fönster som bara bestod av två bågar, karmen saknades. Då tillverkade vi ett nytt fönster dit och tog tillvara på de två fönsterbågarna som till och med hade handblåst glas. De kunde man ju inte slänga såklart :)

(Fönstret på bilden är inte just detta, utan ett av våra andra fönster, men de såg ungefär likadant ut, dock har dessa ej handblåsta glas).

Så, vad använde vi fönsterbågarna till?

Jo, en fönsterbåge har vi satt som dörr till ett skåp. Detta är ännu inte färdigt, jag ska slipa och måla bågen, vi ska sätta in en hylla, lite belysning, foder runt om... ja, lite småpyssel som sagt. Timret som syns, är en frilagd del av väggen just där skåpet sitter.

Den andra bågen ska bli, tillsammans med en ny karm, ett "inomhusfönster" på vårt sovloft.
Såhär har vi gjort med en del andra saker också. Dörrar till exempel. Vi tycker om att pussla ihop det på det här sättet. Att låta gamla saker få finnas kvar men kanske på lite andra sätt än tidigare.

Det finns andra, mindre roliga saker att spara på och om det finns ett bra användningsområde för dem så kan de få stanna en stund.

Sådana här tråg kan man ha till...


...att blanda färg i. Färgen kan man sedan måla...


..masker gjorda utav äggkartonger. Sådana som jag gjorde när barnen var små. Nu har jag ju inga små barn längre...får kanske sätta på mig den själv...om inte jag kan hitta....

....en tolvårig son som är lika tokig som sin mamma att alltid vilja spöka ut sig.
Ojdå, den blev visst liten, masken. Eller om det är sonen som kanske är för stor ;)
Tråget kan man återanvända om och om igen. Bara att torka ur färgen. Bra va!

Å så till sist en litet tips från förr. En liten fingertuta från 1963. Tyckte det var lite gulligt.


Bilden är hämtad från Husmoderns Köksalmanacka 1963


10 kommentarer:

 1. Oh så fina tips! Ja,fönster ska man verkligen ta vara på...Tror de kommer bli en pärla när de e klart -vill självfallet se slutresultat i bildform !?

  SvaraRadera
 2. Hej, jo du att återbruka är kul. Vi tar tillvara mycket när vi bygger vårt hus. Gammalt virke blir till nytt på nya ställen. Gamla fönster återanvänds. Man kan göra mycket roligt med gamla saker och lite färg. Ha en fin fin dag/Gela

  SvaraRadera
 3. Vad vackert och finurligt! Jag har en uppsjö av gamla fönster i olika former som står ute på logen, har länge funderat på vad jag ska kunna använda dem till. Här fick jag lite mer inspiration, tack :o)

  Och jag äälskar såna äldre husmorstipsböcker med fingertutor, så roliga :o)

  SvaraRadera
 4. Vilken grej med fingertutan...:) ja allt går att använda.... dina andra tips där var ju också bra... maskerna kanske jag kan härma på slöjdklubben.... vi återanvänder ju för det mesta..Kram Annika

  SvaraRadera
 5. vilka roliga tips! och vad söt bilden var ifrån -63! :)

  Kram pernilla

  SvaraRadera
 6. Kul mask! Vilken fantasi! hihi! Det finns så mycket kul att hitta på om man börjar tänka lite och inte trampar på i gamla vanor. Att använda sin fantasi lite.
  Må så gott! /Anna

  SvaraRadera
 7. Vilka roliga tips!
  Jag blir riktigt nostalgisk, såna masker gjorde vi när barnen var små ;))
  Ang gamla fönster så renoverade vi våra gamla fönster då vi flyttade in för 10 år sedan (det tog en hel sommar..) men för ett par år sen då huset skulle tilläggsisoleras blev det tyvärr för dyrt så det blev nya fönster istället. MEN, de gamla skänktes till en vän som har byggt växthus med dem, det är väl också återbruk?
  Ha en skön helg // Allis

  SvaraRadera
 8. Vilket bra tips med masken, 5-åringen där hemma älskar ju att pyssla så det är ju perfekt. I våran gamla Mölla står en massa fönster som ska återbrukas.
  Ha det bra!
  Kram Pella

  SvaraRadera
 9. Hej vännen! Ett sånt där skåp går jag och drömmer om...vi har flera gamla fönster i härbret så vem vet, en dag kanske drömmen blir sann ;) Ja tänk vilket husmorstips du bjuder på och så frän masken blev!
  Ha en fin helg!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 10. Vad underbart kreativ du är! Och tack för idéerna! Nu inser jag att jag ju ska bygga ett vitrinskåp av det gamla fönstret som ligger på min vind!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Om du vill läsa mer

Related Posts with Thumbnails