torsdag 18 februari 2010

Då var det miljötorsdag igen

De går fort, veckorna. Denna veckan när resten av familjen varit i fjällen skulle jag fått gjort "massor". Jo jo, jobbet tog visst all tid.

Idag ska det handla om närproducerat och ägg.


Dessa ägg vet jag var de kommer ifrån, det är inte långt från där jag bor, så de väljer jag alltid om de finns. Goda härliga, färska ägg.
När jag tänker efter använder vi mycket ägg i vår familj. Det är ägg till pannkakor, ägg till bakning, ägg till frukostmackan, ägg till temperafärg...


Tyvärr tycker jag det oftast är svårt att få tag på sådant som finns i "ens närhet", men i senaste numret av Gård &Torp fick jag ett tips att man på Ekotorget (klicka här) kan söka länsvis på gårdsbutiker och närproducerad mat. Det var ett bra tips, nu har jag hittat några gårdar som ska få besök. Om det är någon som har andra bra tips på var man kan hitta det som finns i närheten får ni gärna höra av er.


Nu till sist en liten ägghistoria.
En sommar bodde vi några dagar på ett B&B på en lantgård. Dottern var inte mer än 4-5 år, så det är några år sedan och jag minns inte helt och hållet hur det var, men ungefär så här.

På gården fanns det mest fjäderfä; höns, gäss och ankor. Rätt bitska gäss minns jag. En kväll skulle familjen vi bodde hos ge sig av och träffa lite andra folk som också hade höns och gäss. Till det här mötet hade alla med sig varsin sockerkaka. Träffen gick ut på, ja jag antar att de tyckte det var kul att träffas också, att de skulle gissa vad det var för ägg i sockerkakan. Om det var gås, höna etc.
Jag såg nog ut som ett stort: ?

-Vaddå, det går väl inte?

Familjen skrattade bara och sa att beroende på vilka ägg man använder så blir kakan lite olika i färg och smaken likaså.

Det jag också kommer ihåg var att sockerkakan var väldigt vacker, tyvärr fick vi inte smaka på den. Kakan hade gjort succé. Fatet var tomt, inte en smula fanns kvar när familjen sent omsider kom hem.

Nästa dag åkte vi vidare, annars hade jag nog bett dem baka en ny...till oss, familjen Fika. Jag har för mig att den var gjord på gäss-ägg.

Tänk, vad mycket man kan hitta på bara för att få en anledning till att fika! :)Om ni vill läsa lite andra inlägg från oss som är med i "bloggar för miljön", klicka här

9 kommentarer:

 1. Härlig ägg-historia. Jag får nog ta och leta upp lite mer närproducerat...

  SvaraRadera
 2. Hej, när jag var liten hade vi både höns, ankor och gäss. Kommer ej ihåg så mycket av det. Men det är nåt helt speciellt att få äggen från sin egen gård. Min stora önskan just nu är att jag kunde få våra grannar övertalade i att jag kunde ha höns.... Vi får se hur det går. Ha en fin fin dag/Gela

  SvaraRadera
 3. Tidigare har vi bott så att vi kunde ha egna hönor och jag kan verkligen sakna det ibland. Inget går upp mot egna ägg men numera har jag förmånen att ha en bekant som jag får ägg av då och då. Här är ett annat ställe att hitta närproducerat på http://www.lokalproducerat.net/
  Ha en härlig helg // Allis

  SvaraRadera
 4. Köper alla mina ägg på en liten gård o goda är dom de "hemgjorda".... gula o fina.... kan tänka mig att kakan smakade bra....:) Kram ANnika

  SvaraRadera
 5. Hej vännen! Visst är det jättestor skillnad på "hemma-ägg" och "köpes"! När jag bodde hemma fick vi på somrarna alltid ägg av grannarna som hade höns. Både kakorna och pannkakorna blev underbara!

  Så rätt du har om minnen, de kan verkligen framkalla känslor...
  Hoppas du har en underbar helg!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 6. Det är stor skillnad på ägg och ägg, jag trodde inte riktigt på det förrän jag började köpa ekologiska ägg från hönor som fått gå ute...

  Vad spännade det skulle ha varit att få smaka den där kakan!

  Ha en fin söndag!

  Kramar
  Beatrice

  SvaraRadera
 7. Jag är rädd för fåglar... Vi hade höns när jag va liten men jag har aldrig gillat dem... Nu köper jag "närodlade" ägg av en jobbarkompis. Perfekt! Det är så mycket godare med dessa äggen än köpta! Å vilken färg det är på gulan när det är sommar!
  /Anna

  SvaraRadera
 8. Hej,

  Tack för dina varma ord som gick rätt i hjärtat.

  Skojig ägghistoria. Jag älskar ägg i alla dess former, men har nog mest ätit hönsägg...

  kram
  emma

  SvaraRadera
 9. Underbar bild på pigmenten och äggulan! Platsar på en vägg verkligen!

  Hälsningar från dom där filurerna vid sidan om!

  Kram!!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Om du vill läsa mer

Related Posts with Thumbnails