tisdag 4 maj 2010

Dörrar högt och lågt

I vårt hus finns både höga och låga innerdörrar. I den gamla delen var de högre än i den "nyare" delen. Lustigt egentligen. Borde det inte varit tvärt om?

Den "nyare", dvs 30-talsdelen av huset (som vi rev när vi renoverade) byggdes av, som vi fått höra, personer som var rätt långa och som tyckte att det skulle vara högre dörrar i huset. Så blev det. På vissa ställen vill säga, för en del dörrar förblev lägre. Som den här lilla dörren som fortfarande sitter exakt på samma ställe som den alltid gjort - mittemellan nytt och gammalt.
Men alla dörrar i den gamla delen är av högre mått, ca 195 cm, vilket innebär att de går i princip ända upp till tak.

Den lilla dörren är lite drygt 175 cm hög, ungefär som mig, vilket börjar ställa till problem nu i vår familj, eftersom vi är rätt långa allihop. Sonen till exempel skjuter iväg med raketfart och har nog vuxit 10 cm på bara några månader.

Det händer rätt var det är att någon i familjen uttrycker något obegripligt långt ord som
-Krftyrgh jfdsgdsa vxcvhgh hjtrtu oui-dörr!

Å sedan tar sig åt huvudet. Aj aj aj, det gjorde ont!

Får nog sätta något i dörröppningen så man inte slår i så lätt, för vi vill gärna ha dörren kvar.


Här är en skiss som lättare visar var gränsen går mellan gammal del och delen som vi byggde. Det är även samma gräns som gick mellan gammal- och 30-tals del. Det är två trappsteg ner till den nyare delen som alltså har lite högre takhöjd än den gamla.

Det är mycket färg på dörrarna. Väldigt mycket tjock färg. Jag har slipat ner en del av dem och målat om i linoljefärg. I sommar tänkte jag ta mig an den lilla dörren. Den är ju så liten och kanske det då inte tar så lång tid... ;) Hmmm...
Här en dörr som är klar:

Före...

....och efter. Det känns alltid skönt när det är klart. :)

Alla trycken på dörrarna är också från olika tidsepoker. Det är kul att behålla delar från olika tider. Vi tycker att alla tidsepoker är viktiga och berättar husets historia. Det är viktigt att sätta dit spår från vår tid också, bara man tänker sig noga för vid materialval och så vidare.

6 kommentarer:

 1. Det är trevligt med gamla dörrar som blivit renoverade. I sommarstugan har vi många dörrar som vi renoverat. Men det tar tid och man orkar ungefär en per år....
  Kram
  Vilma

  SvaraRadera
 2. Erat hus hade nog inte fungerat för min man som är 2 meter. Inte ens de "höga" dörrarna hade räckt. Vi var och tittade på ett hus där det visade sig att han inte kunde gå rak. Vi köpte inte det.

  Vi har också några dörrar jag vill ta tag i. Två par pardörrar framförallt. Göra rena, måla och sätta nya trycken. Se om låsen går att fixa eller om de måste bytas. Längtar tills jag hinner.

  SvaraRadera
 3. Inte så kul när man slår i huvudet i dörrkarmen. Men samtidigt så är det ju en del av husets historia (ja alltså de olika höjderna) så jag förstår att ni vill bevara den. Charmigt med olika handtag, det är ju sånt som ger ett känslomässigt mervärde.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Så fin din dörr blev! Kan tänka mig att det var en hel del jobb... har själv några att ta itu med här hemma ;))
  Trevligt att spara detaljer som dörrhandtag från olika perioder, vi har tänkt om och ska behålla de gamla med bakelit för att bevara en del av tidsandan även om, som du skriver, vi även lägger till vårt eget.
  Ha en skön helg!
  Kram Allis

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Vi har gamla dörrar i vårt hus som förre ägaren tagit fram. Tror att de satt masonitskivor spikade på dem för att de skulle vara släta. De är ju trärena, men målet är att de ska målas vita...kankse i sommar! =)

  Barcelona var toppen! Åker gärna dit igen! Och ja , de blev många stopp med mat och dryck!

  Må så gott & ha en trevlig helg!
  Kram, Lina

  SvaraRadera
 6. Hejsan! Vad glad jag blev att läsa om dina dörrar och tankar kring dem! Att ni har dörrar på 1,75, ja det är ju mindre att renovera... Jag tycker om människor som bevarar det gamla och inte går på allt nytt och modernt. Lycka till med dörrarna och allt annat!
  Hälsningar
  Lisa

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Om du vill läsa mer

Related Posts with Thumbnails