lördag 15 januari 2011

Renoveringsresan, del 6: Husets ögon

10 stycken fönster satt på huset. Åtta i bottenplan och två på vardera gaveln på loftet. När vi var klara med vår ritning såg vi att det behövdes två nya fönster till bottenplan. Vilket senare istället skulle visa sig bli fyra nya fönster på huset.

Här sitter de gamla fönstren och ser lite ledsna ut...
-Vi vill ha hjälp!, ropade de ;)Lite att fixa med för svågern...


Fönstren är av enkelglas med lösa innerbågar och mäter 1x1m (bottenplan) och 0,95x0,95m (loft). Glaset i bågarna är valmat glas. Alla dessa fönster renoverades, ytterbågarna var rätt ok men några karmar var rötskadade, de behövde kittas om, innerbågarna var dåligt tillpassade och det fattades också en del material i dem.

På loftet satt ett fönster med handblåst glas, men det visade sig när vi skulle plocka ur det att karmen saknades, men vi behöll ändå de fina bågarna och glaset och använde de till bland annat ett skåp istället. Det andra fönstret på loftet var av nyare modell med lösa spröjsar så det skänkte vi och idag sitter det i ett annat hus. Detta gjorde att vi även på loftet behövde två nya fönster.

De fyra nya fönstren tillverkade en snickare efter att vi hade ritat av alla mått och profiler så det stämde. De fick också enkelglas med innerbågar, men innerbågarna gjorde vi öppningsbara; gångjärn med lös vinkelsprint, fällbomsbeslag och bladreglar.

Sedan var det "bara" att börja måla...


 Sådana här "hål" var det överallt i väntan på att "målarn" skulle bli klar...... -Ja, ja, jag skyndar mig så fort jag kan!!! Snart klar!


När svågern var klar med all snickeri, målade jag fönstren i linoljefärg. 90% ockragul på utsidan och min egna "frostgröna" på insidan ytterbågar och innerbågar. Allt målades tre gånger. Men jag lärde mig en sak: Man ska ta bort ALL färg och inte bara matta ned som jag gjorde på de första fönstren. Nu i efterhand ser jag att färgen inte fått riktigt bra fäste på de ytterbågar som mest är utsatta för sol, regn och blåst. Men som tur är kan man ju bara slipa ner och måla nytt just där. Det får jag göra med ett fönster eller två till sommaren. Nu har vi ju bott här sedan sommaren 2003, så man får väl säga att de ändå har hållit bra. Den enda åtgärden hittills har varit att jag på södergaveln lagt på lite extra linolja på ytterbågarna.


Så här kan det inte se ut! Det är viktigt att man flyttar ut fönstret så att det ligger i liv med väggen när man tilläggsisolerar. Annars ser fönstren ut som de är insjukna i väggen. Här har ett fönster och salning i köket äntligen kommit på plats.  Pilarna visar två av de nytillverkade fönstren. På bilden ser man också ett av två fönster som vi väntade med att plocka ur och renovera till sommaren därpå.Innanfönster på platsMånga fönster blev det och mycket text också, så jag skriver om dörrarna nästa gång istället :)

4 kommentarer:

 1. Vilket jobb! Och fint blev det, mer harmonisk fasad nu och fint ljus inne antar jag. Väldigt vackra fönster.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. Så fina de blev och vilket arbete! Känner igen det där med om att i fall man fuskar så håller inte linoljefärgen lika bra. Här får jag spä på med linolja vartannat år på södersidan, det är en blå linoljefärg den liksom försvinner, solen bleker den väldigt hårt och torkar ut. Kanske är en annan färg än blå bättre? Har ockra på ladans fönster och det verkar hålla längre. ha det fint/Sophia

  SvaraRadera
 3. Visst är det mycket jobb med fönster men det blir så fint sen. Ha en fin fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 4. Hej! Första gången jag kikar in här, jättefin blogg. Tack för din kommentar på min blogg, du får gärna lägga till den, och jag kommer lägga till din. :)

  Blev tårögd när jag läste om Fanny, har fortfarande inte kommit över när min hund togs ifrån mig alldeles för tidigt. De blir verkligen som familjemedlemar.

  Andrea

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Om du vill läsa mer

Related Posts with Thumbnails