lördag 23 januari 2010

60-talsnostalgi, mindre bra miljöval och en kaka

Det var ju en salig blandning. Hur ska jag knyta ihop allt detta? Jo, jag har väl någon tanke med det, tror jag. Vi får väl se hur det går...hi hi.Min mamma, som lämnade oss alldeles för tidigt och som jag och mina systrar nu levt större delen av våra liv utan, tänker jag på nästan varje dag. Så mycket jag önskar att hon hade fått vara med om. Barnbarn, resor, musik och glädje. Men hon känns ändå närvarande för det mesta på något märkligt vis och det känns bra.

Mamma Astrid fick varje jul en Husmoderns Köksalmanack av min far. Av dessa har jag sparat några årgångar från det fina 60-talet. Jag tog fram dem häromdagen och fick mig några härliga skratt. Ja, det är ju några år sedan, så saker och ting har ju förändrats en del. Men där finns också bra saker som vi ännu kan ha nytta av. Så jag fick en idé. Under året kommer jag då och då dela med mig lite av dessa nyttiga eller kanske bara knasigt roliga texter. Hoppas det ska vara till lite läsglädje.

Med tanke på det senaste miljöinlägget "Bra miljöval" hittade jag i årgången 1960 av denna bok en "härlig" annons. Kolla här:

Har ni sett, här gör man reklam för en produkt som hjälper oss att malsäkra vår garderob. Innehåller....DDT. Hmm...

På en annan sida kan man läsa: "Spruta bara på rena plagg - smutsiga kläder ska man aldrig spruta med malmedel. Svåra smutsfläckar gör att tyget inte kan suga åt sig DDT-lösningen..."

Hoppsan, detta var väl ett mindre bra miljöval eller kanske hellre "Inte något miljöval alls" .

Ja, allt var visst inte bättre förr ;)

Var kakorna bättre förr? Nä, det vet jag inte men när jag bläddrade i boken kom jag att tänka på min mammas goda kardemummakaka som hon var suverän på att baka.

Här är den. Eller ja, inte just hennes recept, för det har jag inte, men ett gott alternativ är det i allafall. Å tänker på Astrid det gör jag. Min lilla mamma.Till denna goda kaka tar jag gärna en kaffe latte och se, det visste de redan 1960 var det var för något.


Titta, ett litet tips om tulpaner också. Såhär står det:

"Nu börjar den vackra tulpantiden, men tulpanstjälkarna vill gärna böja sig. Försök därför att lägga en femöring i vasens botten. Och bara halvfullt med vatten - då håller sig stjälkarna raka och blommorna fräscha mycket längre."

Vet inte om detta fungerar, men jag köpte tulpaner idag, man kan ju testa, om jag nu hittar en femöring. Har nog en ettöring någonstans...fast det kanske går lika bra med en 50-öring?

Vad tror ni? Fick jag ihop alla trådar? Ja någorlunda blev det väl.

Trevlig helg!Några svar på frågor/funderingar till senaste inlägget.

Tvillingmamma C undrade om man kan rengöra penslar med såpan även till oljebaserade färger. Jo, till linoljefärger fungerar den utmärkt. Nu använder jag ju inte så ofta alkydfärger eller någon typ av lacker, men när jag måste det så, efter jag har torkat bort all överflödig färg, tvättar jag av med lite lågaromatisk alifatnafta och sedan fort som bara den, tar fram såpan och tvättar av resten.

Ekenäs Sophie tycker att linoljesåpa är mer effektiv. Ja, linoljesåpa är en härlig produkt som jag också använt en hel del och den ger en underbart härlig doft. Jag väljer dock oftast vanlig grönsåpa för den är mer lättillgänglig för mig och fungerar bra till det mesta.

Det är roligt att ni kommenterar inläggen. Tack!

3 kommentarer:

 1. Tack för ditt svar! Jag lär inte minnas detta när jag väl står med pensel i hand,så jag återkopplR OM TIPS NÄR JAG FÅTT TAG I ETT HUS SOM BEHÖVER MIN HJÄLPANDE HAND (SÅ TUNGT DET ÄR MED HUSLETANDET)

  Jätte fina bilder...60-tal är vackert på sitt vis :)

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jo du fick ihop alla trådarna!
  Man kan undra vad man kommer att le åt av det vi har idag - om fyrtio år. Det är säkert en hel del!

  Kardemummakakan frestar. Skall prova den och sända din mamma en tanke! (Jag har svårt att tänka mig livet utan min mamma trots att det gått drygt tjugo år sedan jag flyttade hemifrån)

  Ja, det är bara roligt om du vill länka till min blogg!

  Ha det gott!

  /Olga

  SvaraRadera
 3. Ett helt underbart blogginlägg! Ja, tänk vad många guldkorn man kan hitta i gamla veckotidningar, annonser och husmorsböcker. När man läser om och ser bilder från det tidiga 60-talet märker man väldigt väl att man faktiskt har varit med ett tag:-). Ja, vi är ju nästan årsbarn du och jag, så vi har ju samma minnen!
  Kram Annette

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Om du vill läsa mer

Related Posts with Thumbnails