torsdag 14 januari 2010

Två i bilen är bättre!

Det är ju så mycket roligare också än att sitta ensam i bilen på väg till jobbet.

Idag är det torsdag och då blir det ett miljöinlägg igen.

Vi bor på landet och har långt till våra arbeten i stan. Ungefär fyra mil en väg. Till närmaste buss har vi ca fyra kilometer. Det är för långt att gå eller cykla när vi har bråttom till jobb och skola, så bilen är viktig för oss, men vi försöker oftast åka i samma bil.

Det är väldigt mycket trafik på vägen in till stan. Senast idag satt jag och kollade lite extra och tänkte: "Varför åker nästan alla ensamma i sina bilar?"

I ungefär nio av tio bilar satt det bara en ensam förare.

Tänk så mycket färre köer det skulle bli och vad bättre det skulle vara för miljön om det åtminstone var två personer i bilen.

Nu är inte vår familj världsbäst på samåkning. Nej då vi har två bilar och åker ibland var och en för sig. Men som sagt vi försöker verkligen samåka så mycket vi kan.

Ibland blir det tåg eller buss - om jag hittar någon parkeringsplats förstås...
Jo, man byggde ut tågstationen häromåret på orten som ligger närmast oss. Jättebra, nu skulle det gå ett tåg i halvtimmen in till stan och restiden är bara 17 minuter, istället för dryga halvtimmen med bil (om det inte är köer) Det blev jättepopulärt, fast det var ett problem - man tänkte inte på att folk som pendlar behöver ha en plats att ställa bilen på när man åker in till stan. Många bor en mil bort - Tänkte man att alla skulle cykla eller gå till stationen? Som det är nu finns inga platser kvar efter kl. 07.00. Lite tidigt, tycker jag.

Nu har detta uppmärksammats väldigt mycket, så det kommer att bli fler platser, BRA.Låt bilen stå, eller samåk så ofta du kan!Emellanåt önskar jag att jobbet låg så nära att man kunde ta cykeln dit och egentligen skulle man väl ta cykeln mer, när man kunde. Ja, i alla fall till den närmaste affären fyra km bort.

Härute bor en gammal man, runt 80+. Han cyklar året runt till mataffären. Ja, inte den som ligger närmast då, utan en som ligger åtta (!) km bort.

Ibland undrar jag; Var det bättre "virke" i folk förr? Ja, jag tror det.Jag är med i "Bloggar för miljön". Vill du gå med? klicka här

5 kommentarer:

 1. Endel gamla krutgubbar och gummor finns kvar. Men de blir färre och färre. Vad är det som gör det egentligen? Varför kan inte vi bli nya krutkärringar? Jag tycker att jag är för "klen". Eller är jag bara lat och bekväm? Hihi! Ingen aning! Må så gött! /Anna

  SvaraRadera
 2. Vad kul att du gav dig till känna hos mig.
  Ja nu är det torsdag och nu ska jag få till ett miljöinlägg på min blogg, har just läst ditt. Jag bor 2 mil utanför Kristinehamn och här går en buss på morron till stan och en på em. Inte lätt att klara sig utan bil.Men man kan ju tänka sig för och inte göra "onödiga resor". ha det gott/ Marianne.

  SvaraRadera
 3. Tack snälla för din uppmaning till andra att hänga på miljöuppmaningen! Många bäckar små... :-)
  Och jag tror nog att det överlag var bättre virke i folk förr. Ibland kan man undra om det stämmer det där med att det finns två kategorier människor - lustmänniskor och pliktmänniskor... Ibland hör jag ungdomar som "inte vill" för att de "Inte har lust". Kan gälla sommarjobb eller annat "viktigt". Det hör man aldrig Vilgot 89 år säga. Där är det mer "Jo, men det får man allt lov att göra. Det är min plikt". En sammanblandning av dessa två typer är väl det bästa kan jag tro...
  /Sussie

  SvaraRadera
 4. så sant så sant... jag är alldeles för dålig på att samåka, precis som många andra antar jag.

  Ha det bra/ Pernilla

  SvaraRadera
 5. Vilket bra och nyttigt inlägg!!!

  Vi bor också utanför civilisationen och kollektivtrafiken fungerar så där (helgerna inte alls i stort sett). Vi arbetar också i "stan" och är helt beronde av bil. Men vi samåker i alla fall varannan vecka. Det här är både mycket trevligare, mer ekonomiskt och känns bra för vår miljö.

  Jag tror absolut att det var mer krut i både gubbar och kärringar förr :)

  Till din fråga hos mej - nej det blir inte Railey Beach i år. Men Koh Lanta som ligger utanför. Här har vi varit många gånger men i år har barnen fått bestämma och då var önskan "en plats hela tiden och Lanta"

  Ha en skön lördag!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Om du vill läsa mer

Related Posts with Thumbnails