onsdag 20 januari 2010

Bra Miljöval

Vad är detta för gegga? Urrk. Är det någon slags odling?
Nejdå, men jag tar det från början.


Jag har emellanåt beslag med gammal färg på. Ibland rätt mycket gammal färg. Den vill jag ta bort. Men jag tycker inte om färgborttagningsmedel med olika kemikalier i. Så här gör jag istället:


Här är några gamla beslag jag har hittat. De var de enda jag hade kvar att fixa till när jag skulle illustrera det här, men de får duga.


Här har jag lagt ned beslagen i vanlig grönsåpa som är perfekt för ändamålet. Här får de ligga och gotta till sig ett par dagar. Hur länge beror på hur mycket färg det är som ska bort och även vilken typ av färg det är. Lite tid tar det, men det är det värt.

Här har det blivit en härlig gegga och nu så är det klart. Vattnet i såpan har dunstat en del och det har blivit en tjock massa. Plocka upp beslagen och gör dem rena med vatten.
Glöm inte att den kletiga massan med all färg ska slängas på återvinningsstationen, där du brukar lämna in överbliven färg. ;)

Sedan är det bara att måla på med ny fräsch färg eller putsa upp dem om de ska vara naturella.Jag använder grönsåpa till all möjlig rengöring. Till mina penslar till exempel - suveränt bra.
Den luktar gott och är billig dessutom.
Ett Bra Miljöval.


Ja, jag vet. Idag är det inte torsdag, men det fick bli ett miljöinlägg på onsdagen istället, för imorgon kommer jag förmodligen inte att hinna. Så är det ibland när det är full fart. ;)
Ha en bra torsdag!


Som en del av er kanske känner till, är jag med i "Bloggar för miljön". Vilket innebär ett miljöinlägg varje torsdag i januari och februari. Ett bra kom-ihåg om miljön, inte minst för mig själv ;)
Intresserad? Klicka här


13 kommentarer:

 1. Superbra tips,jag älskar doften av grönsåpa och brukar göra "såpavatten" ist för att använda ajaxe l liknande till att torka bord och bänkar.

  Visste inte att de var så effektivt!

  Men när du rengör penslar,då är det inte oljebaserad färg eller?

  SvaraRadera
 2. Åh detta tipset ska jag spara i min tipsbok... till penslar har jag ju använt såpa men till beslag o så.... det var nytt.... nu ska det testas vill jag lova.... Tackar så mycket... Kram Annika

  SvaraRadera
 3. vilket bra tips! :)

  Kram pernilla

  SvaraRadera
 4. Nämen, är det sant! Vilket jättebra tips! Jag använder också grönsåpa till allt möjligt, den är helt underbar =)
  Ha en fortsatt fin vecka!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Tänk va man kan använda såpa till mycket! Det dyker upp mer och mer tillfällen och användningsområden hela tiden! Detta är ju en fantastisk produkt! Väldigt intressant! /Anna

  SvaraRadera
 6. Detta var verkligen ett bra miljötips! TACK för det!

  SvaraRadera
 7. Jag hade ingen aning om att såpa kunde användas till detta. Bra tips!

  SvaraRadera
 8. Sim salabim!

  Det såg ut som trolleri!
  Tack för tricket!

  /Olga

  SvaraRadera
 9. Hejsan...såpa är något jag använder oxå..till väldigt mycket..som att bada skitig hund:)..som bl.a krupit under en bil..gissa om den vita hunden var svart av olja på ryggen..men såpan tog all olja:)..har även tagit bort engelskt röd oljemålarfärg från samma hund..med såpan..så såpa finns alltid hemma hos mej..men att göra som du tipsar om var inte så dumt..ha en skön helg..Pia

  SvaraRadera
 10. Det är verkligen ett bra tips. Jag har använt det flera gånger men aldrig provat vanlig grönsåpa faktiskt till just det här. Jag använder linoljesåpa från gysinge och faktum är att i alla fall där jag jämfört har den varit flera gånger effektivare än grönsåpan. Men grönsåpan fungerar utmärkt den också. Jag har inga andra rengöringsmedel hemma än såpa (och yes) och behöver verkligen inga andra heller. //Sophie

  SvaraRadera
 11. Tack för ett kanon tips - jag älskar grön såpa.

  Hoppas du har en skön helg!

  SvaraRadera
 12. Vad roligt med någon som är bra på gamla måleritekniker och såna här tips är ju toppen! Hittade din blogg idag och den verkar ju jättemysig. Har själv ett gammalt hus som jag bloggar om.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Om du vill läsa mer

Related Posts with Thumbnails